Kirjastot & kirjat

Monet kirjojen ja kirjallisuuden intohimoiset fanit ovat olleet huolissaan siitä, että e-kirjat syrjäyttävät pian perinteiset kirjat ja etteivät nykynuoret ja tulevat sukupolvet enää lue kovakantisia kirjoja lainkaan samaan tapaan kuin vanhempansa ja isovanhempansa. E-kirjat ovat toki löytäneet paikkansa tiettyjen lukijoiden sydämistä, mutta perinteiset kirjat ja kirjastot pitävät tästä huolimatta pintansa perinteisten lukijoiden keskuudessa. Tämä artikkeli pureutuu perinteisten kirjojen ja kirjastojen parhaisiin puoliin, joiden ansiosta moni lukija suosii juuri näitä perinteisiä, ihka oikeita kirjoja!

Kirjastot tarjoavat tiedon aarreaitan riippumatta lukijan varallisuudesta

Eräs kirjastojen parhaista puolista on se, että ne tarjoavat runsaan ja mielenkiintoisen tiedon aarreaitan, jota pääsee kuluttamaan omasta varallisuudesta riippumatta. Kirjaston päätoiminnot ovat nimittäin täysin maksuttomia, joten luettavaa ja tietoa löytyy, vaikka kukkarosta löytyisikin vain matti.

Kirjastoista löytyy myös oppikirjoja, mikä on erityisen iloinen uutinen vähävaraiselle opiskelijalle. Tosin monet oppikirjat ovat niin suosittuja, että ne kannattaa varata hyvissä ajoin, jotta kirjan saa varmasti käsiinsä juuri tentin alla tai tärkeää esseetä varten. Yksi hyvä idea on se, että kun kirjan vihdoinkin saa käsiinsä, kannattaa siitä tehdä itselleen hyvät muistiinpanot, jos kirjan joutuukin palauttamaan ennen kurssin päättymistä. Muistiinpanojen tekemisessä on sekin hyvä puoli, että kirjoitettaessa asioita ylös, ne jäävät helposti omaankin mieleen etenkin, jos muistiinpanot kirjoittaa omin sanoin ja pyrkii samalla ymmärtämään asiat perin pohjin.

Kirjastot tarjoavat mielekästä maksutonta tekemistä

Tiedon lisäksi kirjastot tarjoavat myös mielekästä tekemistä ilmaiseksi. Lukeminen on oivallinen tapa nauttia esimerkiksi kesälomasta. Samalla oma mielikuvitus karttuu ja mielenkiintoinen tarina vie ajatukset hetkeksi jonnekin muualle. Näin lukija rentoutuu ja saa uudenlaista ajateltavaa. Kirjojen lisäksi kirjastoista löytyy muutakin kivaa tekemistä, kuten lautapelejä, joita voi lainata kotiin ja joiden parissa viihtyy parhaimmillaan koko perhe.

Lapsiperheille kirjastot tarjoavat monenlaista tekemistä. Esimerkiksi satutuokiot ovat monelle lapselle mieleistä tekemistä. Samalla tuokiot johdattelevat lapset satujen ja tarinoiden maailmaan ja tekevät kirjastoista mielekkäitä vierailukohteita. Näin luodaan pohjaa lapsen myöhemmälle suhtautumiselle kirjallisuuteen.

Perinteisessä kirjassa vain on sitä jotakin

Vaikka e-kirjat ovat monin tavoin kovin näppäriä, niin perinteisissä kirjoissa vain on sitä jotakin, joka hurmaa monet lukijat ja kirjallisuuden ystävät. Perinteisen kirjan selaaminen tuntuu aivan erilaiselta kuin e-kirjan. Samoin lukeminen on erilaista ja monen mielestä perinteisen kirjan lukeminen rasittaa vähemmän silmiä kuin e-kirjan lukeminen ruudulta. Monen mielestä perinteinen kirja tuntuu tietyllä tavalla arvokkaammalta kuin e-kirja. Kun kirjaa pitää kädessä, on helppo kuvitella, kuinka joku toinen on nähnyt vaivaa sen kirjoittamiseksi. E-kirja taas koetaan helposti joksikin abstraktiksi, joka vain on jossakin netin syövereissä.

Jo pelkästään kirjan kustantaminen on aivan erilaista puhuttaessa perinteisistä kirjoista tai e-kirjoista. Perinteisen kirjan kustantaminen on melko kallista, eikä omaa teosta ole välttämättä kovin helppoa saada kustantamoon saakka, ellei sitten päätä kustantaa sitä omakustanteisena. E-kirjan julkaiseminen sen sijaan on melko helppoa ja e-kirjan voi julkaista ja laittaa itsekin myyntiin. Ehkä juuri tämä on yksi syy siihen, että moni kirjallisuuden ystävä pitää perinteistä kirjaa jollakin tavoin arvokkaampana kuin e-kirjaa, sillä se on jo joutunut käymään läpi tietyn seulan ennen ilmestymistään.

Molemmille kirjatyypeille on varmasti kannattajansa ja molemmille on omat käyttötarkoituksensa. Suuri osa kirjojen ystävistä kuitenkin toivoo, etteivät e-kirjat täysin syrjäyttäisi perinteisiä kirjoja ja ettei tulevaisuudessa jouduttaisi todellakin kaivelemaan perinteisiä kirjoja kirjojen hautausmaalta, jonne erään suositun kirjasarjan monet tapahtumat sijoittuvat.