Monet uutuuskirjat ovat kirjastoissa erittäin suosittuja – jopa niin suosittuja, että niitä voi joutua odottamaan melko pitkään jonojen kasvaessa. Esimerkiksi Lars Keplerin Joona Linna -sarjan kirjat ovat kiehtoneet suomalaisia lukijoita, mikä on näkynyt pitkinä odotusaikoina kirjastojen varauslistoilla.
Uusi Joona Linna -kirja on ilmestymässä jälleen syksyllä ja nähtäväksi jää, yltääkö sekin samanlaiseen varaussuosioon kuin Keplerin aiemmat saman sarjan kirjat. Moni Joona Linna-fani odottaa kirjaa jo kuumeisesti, joten luultavasti kirja tulee olemaan todella suosittu!
Kuinka saada suosittu kirjaston kirja luettavaksi?
Usein kaikista suosituimpien kirjaston kirjojen kohdalla vaaditaan jonkin verran kärsivällisyyttä, jotta juuri kyseisen kirjan saa luettavaksi, sillä varausjonossa on useita ihmisiä ja odotusajat voivat olla pitkiä. Oma varaus kannattaakin tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Samalla kannattaa tarkistaa, voisiko kirjan saada nopeammin jostakin lähialueen toisesta kirjastossa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on mahdollista tilata kirjoja omaan lähikirjastoon kaikista pääkaupunkiseudun kirjastoista, mikä lisää mahdollisuuksia saada käsiinsä suosittu kirjaston kirja nopeammin.
Jos jonot kuitenkin tuntuvat liian pitkiltä eikä kärsivällisyytesi riitä odottamiseen, kannattaa tarkistaa löytyisikö haluamasi kirja jostakin E-kirjapalvelusta. Palveluita saa usein kokeilla maksutta, joten hyvällä tuurilla saatat päästä lukemaan haluamaasi uutuuskirjaa tai muuta suosittua kirjaa saman tien ja täysin ilmaiseksi. Tämän hetken säähavainnot tarjoilevat Suomeenkin hyvää kesäsäätä, joten nyt on mitä parhain hetki uppoutua hyvän kirjan pariin ulkona loikoillessa!
Suosituimpia kirjoja vuosien varrelta
Vuosien varrella hyvin monenlaiset kirjat ovat olleet kirjastoissa halutuimpia. Esimerkiksi Helmet-kirjastoissa Michelle Obaman kirja Minun tarinani oli suosituin kirja syksyllä 2018. Samaan aikaan muita suosittuja kirjoja olivat esimerkiksi Pajtim Statovcin kirjoittama Bolla ja Antti Röngän kirjoittama Jalat ilmassa. Kaunokirjojen kärkikastissa nähtiin myös sellaiset kirjat kuin Camilla Läckbergin Kultahäkki, Enni Mustosen Sotaleski, Rachel.
Cuskin Ääriviivat, Anna-Leena Härkösen Kenraaliharjoitus, Johanna Venhon Ensimmäinen nainen, Elizabeth Stroutin Kaikki on mahdollista, Minna Rytisalon Rouva C., Sally Rooneyn Keskusteluja ystävien kesken, Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu, Hanna-Riikka Kuisman Kerrostalo, Leena Lehtolaisen Valapatto ja Hassan Blasimin Allah99. Jo pikaisella silmäyksellä on helppo huomata, että hyvin erilaiset kaunokirjat ovat kiinnostaneet Helmetin käyttäjiä.
Tietokirjojen osalta erityisen suosittu kirja oli samana syksynä Thomas Eriksonin kirjoittama Idiootit ympärilläni. Tietokirjojen osalta suosittuja olivat myös Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin, Hans Roslingin Faktojen maailma: asiat ovat paremmin kuin luulet, Juha Rautaheimon Hermo: murharyhmän mies, Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä, Yuval Noah Hararin 21 oppituntia maailman tilasta, Minna Huotilaisen Keskittymiskyvyn elvytysopas, Jussi Konttisen Siperia: suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa, Tara Westorin Opintiellä, Liisa Uusitalo-Arolan Uuvuksissa.
Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin, Liisa Keltikangas-Järvisen Ujot ja introvertit, Eeva Lennonin Eeva Lennon, Lontoo ja Kati Koivikon Kirkkaankeltaisen Watburgin kyydissä: matkalla Saksan itäosissa. Monet kauno- ja tietokirjat ovat saatavilla myös E-kirjoina, mikä auttaa lyhentämään suosituimpien kirjojen jonotusaikaa.